Na Deň otvorených dverí v SND príde vyše 60 umelcov

12.09.2014 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Viac ako 60 umelcov potvrdilo účasť na tohtoročnom Dni otvorených dverí (DOD) v Slovenskom národnom divadle (SND). Obľúbené podujatie všetkých fanúšikov našej prvej scény ponúkne program pre celú rodinu v sobotu 13. septembra od 11.00 do 16.00 hodiny v novej budove SND. Návštevníci budú mať možnosť opäť nahliadnuť nielen do verejne známych priestorov, ale aj do zákutí, ktoré sú im počas divadelnej sezóny neprístupné.

"Minulý rok sme si to vyskúšali v menšom meradle, s menšou kampaňou a boli sme milo prekvapení, lebo na DOD prišlo niekoľko tisíc návštevníkov," uviedol Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND. "Samotní umelci tým boli veľmi príjemne prekvapení a nadšení, lebo často za nimi chodili ľudia, ktorí prišli z Tatier, Banskej Bystrice a iných miest preto, aby sa s nimi stretli, odfotili, vypýtali si autogram," doplnil s tým, že práve na úspech minuloročného podujatia nadviazala aktuálna kampaň k DOD prezentujúca stretnutia fanúšikov SND s jeho umelcami. "Kampaň je zatiaľ prijatá veľmi dobre a ohlasy máme výborné aj čo sa týka očakávania návštevnosti."

Populárne exkurzie budú mať tento rok dva okruhy. Činoherný sprístupní zákulisie všetkých hracích priestorov od Sály činohry cez Štúdio až po Modrý salón. Diváci budú mať otvorené dvere aj do rekvizitárne, maskérne a skúšobne Višňový sad. Operno-baletný okruh im umožní vstúpiť do Sály opery a baletu, skúšobného orchestra, na skúšobné javisko, Veľkú a Malú baletnú sálu, ale aj do skladu kostýmov či maskérne. Exkurzia po operných a baletných priestoroch skončí v kancelárii generálneho riaditeľa SND. "To je mimoriadne atraktívne miesto, lebo ľudia si tam môžu vyskúšať 'šéfovské kreslo', prípadne povedať niečo o tom, ako si oni predstavujú SND a jeho program," prezradil Daniel Rabina. Podľa jeho vyjadrení exkurzie nebudú len obhliadkou priestorov, v ktorých sa nič nedeje. "Chceme prezentovať to, čo nás čaká v najbližšej sezóne. Kolegovia z činohry si pripravili prezentáciu niektorých scénických a kostýmových prvkov zo "slovenskej sezóny". Čo sa týka baletu, určite tam uvidíme aj niečo z pripravovanej Angeliky," povedal pre TASR riaditeľ Centra marketingu SND.

Okrem prehliadky priestorov čaká fanúšikov našej prvej profesionálnej scény tradičná autogramiáda hercov, operných spevákov i baletných umelcov. Detské talenty dostanú príležitosť rozvinúť svoje nadanie na workshopoch, kde sa dozvedia viac o balete i opernom svete. Program pre deti a rodiny vyvrcholí o 17.00 hodine premiérou zábavno-náučného predstavenia O čarovnej flaute a iných kúzlach. Populárne dielo W. A. Mozarta v detskej verzii zasvätí malých návštevníkov do mágie hudobného divadla.

Tohtoročnou novinkou DOD je exkurzia v Umelecko-dekoračných dielňach SND na Mliekarenskej ulici, ktoré v jubilejnej 95. sezóne oslavujú 55 rokov od uvedenia do prevádzky. Prihlásení účastníci prehliadok si budú môcť pozrieť priestory scénickej výroby, maliarsku dielňu i unikátny výťah v sklade kulís.
 

Vyberte región